Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα εικονογράμματα των ολυμπιακών του Ριο

Τα αθλητικά εικονογράμματα είναι γραφιστικά σχέδια που διευκολύνουν την οπτική αναγνώριση του κάθε αθλήματος, ανεξαρτήτως της γλώσσας του κάθε αποδέκτη. Η δημιουργία τους αποτελεί πλέον μια παράδοση για κάθε Ολυμπιάδα (ξεκινώντας από τους αγώνες του Λονδίνου, το 1948) και φυσικά, η παράδοση αυτή δε μπορούσε παρά να συνεχισθεί και για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Υπεύθυνο για το αποτέλεσμα είναι το inhouse δημιουργικό γραφείο των Ολυμπιακών του Ρίο, που εργάσθηκε για 16 μήνες ώσπου να παράξει τα 64 συνολικά εικονογράμματα (41 για τους Ολυμπιακούς και 23 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες). Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η έμπνευση προήλθε από την επίσημη γραμματοσειρά των Aγώνων, που δημιούργησε το γραφείο Dalton Maag.

Μετά την απαραίτητη έρευνα σε κάθε άθλημα, τα αρχικά σχέδια έγιναν στο χέρι. Στη συνέχεια πέρασαν στον υπολογιστή, ώστε να “ευθυγραμμισθούν” με τα περιγράμματα της επίσημης γραμματοσειράς. Τα σώματα των αθλητών και ο εξοπλισμός τους σχεδιάστηκαν με τις ελάχιστες (κατά το δυνατόν) κοντυλιές, με διαφοροποιήσεις στο πάχος, προκειμένου να δωθεί η εντύπωση του βάθους.
Αν και έχουν τοποθετηθεί μέσα σε βοτσαλόμορφα σχήματα (άλλο ένα χαρακτηριστικό της ταυτότητας των Ολυμπιακών του Ρίο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός αυτών.


pictos_cores-02

Τα 41 εικονογράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

Τα 23 εικονογράμματα των Παραολυμπιακών

Τα 23 εικονογράμματα των Παραολυμπιακών

prints_482

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η επίσημη γραμματοσειρά των Αγώνων

pictos_alexferro_28102013-04952_2

Η διαδικασία σχεδιασμού κράτησε 16 περίπου μήνες

pictos_alexferro_28102013-6107

Προσχέδιο του εικονογράμματος της πυγμαχίας

pictos_alexferro_28102013-6087

Τα εικονογράμματα μπορούν να εφαρμοσθούν πάνω σε οποιαδήποτε υφή

pictos_cores-04_0

Χρωματική παλέτα

Πηγή: designmag.gr
Σου άρεσε η είδηση; Βρες ακόμα περισσότερες ειδήσεις εδώ!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου